Шест от 16 марки майонеза в търговската ни мрежа се правят без яйца. Това показва изследване по инициатива на асоциация „Активни потребители".
„Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза", заяви д-р Сергей Иванов пред Нова телевизия.
Оказва се, че в майонезата у нас имало съставки като Гума гуар, Гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати.
По думите на д-р Иванов, имало майонеза, която се брандира като детска, а в нея има 20% въглехидрати.
В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.
Гума гуар и ксантан са стабилизатор и се използват, за да могат да се смесят други компоненти - огромно количество вода, растителното олио и нишесте.
„Това е поредният продукт менте, който заблуждава потребителите, но има и рискови ефекти за здравето, метаболизма. Вредно е и за децата ни", алармира диетологът Донка Байкова. „Тук има само калории и нищожна хранителна плътност", добави тя.
По думите ѝ, голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.
aleale
на 13.06.2016 в 14:05:15 #1Добре де, хубаво изследване, но кел файда като не се казват никога имената на въпросните производители. Ако искат да е като хората - да излязат и да кажат - проверихме тази, тази и тази марка, от тях тази и тази е направена от ... всичките тези описани горе л**на. Така потребителят ще е информиран.