Шест от 16 марки майонеза в търговската ни мрежа се правят без яйца. Това показва изследване по инициатива на асоциация „Активни потребители".

„Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза", заяви д-р Сергей Иванов пред Нова телевизия.

Оказва се, че в майонезата у нас имало съставки като Гума гуар, Гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати.

По думите на д-р Иванов, имало майонеза, която се брандира като детска, а в нея има 20% въглехидрати.

В американския стандарт за майонеза например нямало никакви въглехидрати.

Гума гуар и ксантан са стабилизатор и се използват, за да могат да се смесят други компоненти - огромно количество вода, растителното олио и нишесте. 

Това е поредният продукт менте, който заблуждава потребителите, но има и рискови ефекти за здравето, метаболизма. Вредно е и за децата ни", алармира диетологът Донка Байкова. „Тук има само калории и нищожна хранителна плътност", добави тя.

По думите ѝ, голяма част от Е-тата в майонезата са алергени.