България развива икономиката си така, че да бъде важна част от европейската икономикаи същевременно да бъде силен участник в трансатлантическото сътрудничество.

Това заяви зам.-министър председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, откривайки официалната конференция "Икономическото партньорство САЩ - ЕС: нови възможности за българския бизнес".

Трансатлантическото сътрудничество е изключително важно за България, тъй като то може да спомогне страната ни да се превърне в регионален икономически център на Балканите.

Както европейският бизнес, така и американският, присъстват традиционно в България и ние трябва да гледаме за неговото дългосрочно развитие за вбъдеще, допълни още Калфин.

Към момента в България оперират 9700 фирми,  занимаващи се с внос от Германия, 2300 пък изнасят за най-големия производител в ЕС.

560 са немските фирми, които развиват дейност в нашата страна, поясни още Калфин.

Ролята на американската икономика в нашата страна се подчертава от 70 опериращи у нас американски фирми. От 1992 година до момента САЩ са инвестирали 780 млн. долара преки инвестиции у нас.

Това им отрежда 8-мо място сред страните чуждестранни инвеститори у нас, но това със сигурност ще се подобри, каза още министърът на външните работи.

Трансатлантическото сътрудничество е изключително важно за световната икономика, каза посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, и България неимоверно има своето мястов това сътрудничество.

САЩ и ЕС формират 57% от световния БВП. Двете страни формират половината от световната търговия.

САЩ купува над 20% от експорта на ЕС, като в същото време ЕС е един от най-големите икономически и търговски партньори на САЩ.

Двете страни на трансатлантическото сътрудничество са инвестирали помежду си над 3 трилиона долара.

Често се споменава и се набляга за търговските спорове между САЩ и ЕС, но те обхващат едва 2% от взаимната търговия между двете страни.

Ако се уеднаквят икономическите регулации в това трансатлантическо сътрудничество, в което България вече участва, то това ще доведе до нетен резултат от 3,5% ръств световния БВП.