Проблемът в България е начинът на определяне на таксата за сградна инсталация. Това заяви пред БНТ омбусмана Мая Манолова, като коментар на темата за топлофикациите. Според нея тази такса е несправедлива.

"Тя е и незаконна, защото не отразява действително отделеното количество топлина, наред с това е неразгадана и непроверима", изтъкна омбудсманът. Манолова припомни ангажираността на министъра на енергетиката за облекчаване, след създаването на работна група. От нея обаче не са произтекли реални резултати.

Припомняме, че вчера стана ясно, че европейският съд обяви, че такса "сградна инсталация" се дължи дори ако сме си откачили радиаторите за парно в апартамента.

Позицията на Съда на ЕС гласи, че дори и с изключени радиатори, топлофикациите законно искат пари, като заключението е, че услугата не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на 2/3 от собствениците, което ангажира всички обитатели.

Манолова определи това становище на генералния адвокат, представляващ ЕС в Съда като разочароващо. Тя поясни, че няма окончателно решение по отношение на таксите за сградна инсталация.

"Всички очакваме Съдът да отмени формулата като неразбираема и неотразяваща реално отделеното количество топлина", подчерта тя. Тогава топлофикациите ще се наложи да връщат събраната такса за сградна инсталация. Не е нормално тя да представлява 30-40% от сметките за парно, коментира омбудсманът.

ВАС отмени такса сградна инсталация

ВАС отмени такса сградна инсталация

Теменужка Петкова е осъдена да плати разноските по делото

Лошото управление на тези дружества води до това, че хората се отказват да ползват парно, а топлофикациите не могат да си събират задълженията, смята още Манолова. Тя изрази мнение, че до тук се е стигнало вследствие на чадъра мандат Топлофикация от страната на Столична община и изпълнителната власт.

Омбудсманът представи и резултатите от кампанията "Великден за всеки". Тя подчерта, че с близо 20 000 ваучера пенсионерите могат да си купят продукти от страната за 20 лева, като са раздадени и 10 000 пакета.

Най-малко 25 000 домакинства ще се възползват от подкрепата за празниците. Дарителите в кампанията също са 25 000.

По думите ѝ хранителните продукти са събрани от кампанията Купи и сподели чрез доброволци от 44 магазина в 14 български града. Инициативата продължава с парични дарения по сметката на кампанията до 7 май. След това пенсионерите ще получат ваучерите си за продукти през пощенските клонове.

Манолова се надява кампанията да бъде продължена и от следващия омбудсман. 

"Доброто е устойчиво и може да се множи", убедена е Манолова.

Манолова е недоволна от ВКС, ощетил гражданите за "сградната инсталация"

Манолова е недоволна от ВКС, ощетил гражданите за "сградната инсталация"

Решението на ВКС е необосновано и несправедливо спрямо българските граждани

Реформата в здравния сектор остава сред приоритетите на омбудсмана за защита на медицинските сестри и техните искания. Медицинските специалисти не зависят от властта. Именно това е разликата между тях и протеста на майките на деца с увреждания. Всички ние зависим от техните грижи, изтъкна омбудсманът.

Относно двойния стандарт при храните Манолова изтъкна, че законодателното решение на ЕС не е идеално и съществуват вратички от страна на няколко компании. По думите ѝ обаче признаването на проблема за нечестна търговска практика е огромен успех.

Обмислят промени в законодателството за такса сградна инсталация

Обмислят промени в законодателството за такса сградна инсталация

С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова