Десетки производители и търговци мамят потребителите като изписват на етикетите си "био", "еко" и "екологично чисто", предупреди Българската национална асоциация на потребителите, цитирани от Би Ти Ви.

За да може да бъде обозначен като "биологичен", всеки продукт трябва да бъде сертифициран и контролиран от организация, която отговаря на определените законови изисквания. Често изпълнението на всички условия за това отнема години.

В България биохраните заемат под 1% от пазара, срещу 30 до 40% в скандинавските страни, твърдят от асоциацията на потребителите.
Биохраните имат доста ограничения - не се използват торове, антибиотици.

Заблуждаващите етикети погазват няколко закона - за храните, за животновъдството и за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС.

По правило на етикета освен думата "биологичен", трябва да присъства и името на контролния орган.

Изпълнението на всички условия за получаване на сертификат за производство на био кисело мляко например отнема две години и половина.