На Русенската стокова борса на последния кръг през изминалата седмица има задържане на ръста на ценовите предложения за пшеницата, след като вече няколко месеца имаше устойчива тенденция на повишение на котировките, съобщи директорът на борсата Иван Иванов, цитиран от Дарик радио.

Предложенията в позициите "купува" и "продава" продължават да са с 50 до 60 лв. разлика, което, освен че е неестествено, но и изключва възможността за сключване на сделки засега, коментират в борсата.

Задържането на котировките в широкия диапазон 270 - 300 лв./тон в позиции "продава" вече трета борсова сесия показва, че към момента пазара не е склонен да приеме по- високи цени, отбеляза Иван Иванов. Неговото мнение е, че цената на българския вътрешен пазар почти е достигнала международната и по-нататъшно рязко увеличение към момента е малко вероятно.

Това би създало предпоставки за внос на зърно, при положение, че в страната не би трябвало да се наблюдава дефицит на пшеница засега, съгласно официалните данни за обем на реколтата и реализиран износ, каза Иван Иванов.

Той смята, че вероятно продавачите задържат известни количества, за да постигнат още по-висока цена, което е напълно естествено пазарно поведение от тяхна страна.