emaxpress

До края на юни Българският енергиен холдинг ще бъде разформирован.

Това обяви министърът на икономката Трайчо Трайков по време на кръгла маса, организирана от американската търговска камара у нас на тема „България - привлекателна дестинация за инвестиции".

Искахме да дадем възможност на холдинга да покаже доказателства за ценността си, така, както е заложено при създаването му. Не видяхме този положителен резултат, обясни той.

Трайков припомни, че още в началото на мандата на правителството е имало идея БЕХ да бъде закрит, но му е даден известен толеранс.

Тъй като холдингът не показал очакваните от кабинета резултати, според Трайков се налага той да бъде разформирован.

Министърът обяви още, че на първо време след разформироването на БЕХ, дружествата в холдинга ще станат самостоятелни.

Ако намерим критерии, по които дружествата, работейки заедно да бъдат по-ефективни, ще ги разгледаме и ще ги предложим. Единият от вариантите е да бъдат обособени газовите дружества в една групировка, останалите в друга, обясни той.

Какъвто и вариант да бъде избран, той няма да противоречи на европейските изисквания, категоричен бе Трайков.

Той добави, че на този етап не се планира разработването на нови антикризисни мерки. Според министъра обаче е необходим непрекъснат преглед на пулса на икономиката.

Стана още ясно, че се търси друг механизмът за съкращаването на разходите с 10%, след като тези правителствена мярка влезе в съда.

По повод предлагането на борсата на дялове на държавата в енергийните дружества, Трайков заяви, че ще бъдат предложени държавни дялове в НЕК и в Марица Изток 1.

Електроенергийният системен оператор също отива на борсата, стана още ясно от думите му. Той бе категоричен, че до края на годината дяловете на държавата в енергийните дружества ще излязат на борсата.

Защо не Марица-Изток 2 като приватизация на мажоритарен дял или миноритарен дял на борсата, а защо не НЕК или части от НЕК, например вецовете, попита Трайков.

Ще има още уволнени шефове на държавни енергийни предприятия, съобщи той. Трайков обаче не уточни кои директори ще си тръгнат.

Инвестициите и насърчаването им са този инструмент, който може да е реалният локомотив за подпомагане на антикризисните мерки, заяви Трайков.

Според него все още България не е търговска марка. По думите му страната ни в момента е като корейските коли през 80-те - ясно е, че са качествени, но има съмнение, че не всичко е наред.

Трайков добави, че България има привлекателни условия, но те не са свързани с положителния сигнал - „Елате и се установете тук."

Все още потенциалните инвеститори научват с изненада за България, коментира министърът на икономката и изтъкна, че ефектът е „Как не сме го знаели това?"

Според него българското правителство от няколко месеца насочва усилията си в сфери, които досега са били ахилесовата пета на България, сред които е това страната ни да се промотира пред света.

Трайков посочи още, че са необходими инвестиции в образованието. България трябва да представлява една модерна страна с висококвалифицирана сила, категоричен бе той.

Няма как да се развиваме без инфраструктура, освен ако не искаме да развиваме екстремен туризъм, заяви Трайков и изтъкна, че МИЕ подготвя визията си за развитие на българската икономика.

Традиционните отрасли на България трябва да продължат да получават подкрепа от държавата, отбеляза още министърът.