До 13,104 млн. лв. от резерва на тазгодишния бюджет ще бъдат отпуснати за превенция на наводняването на земите около строящия се лот 4 на автомагистрала Тракия, реши на днешното си заседание правителството.

Решение беше гласувано по предложение на министъра на земеделието, след като финансовият министър отказа да предостави нужните пари от утвърдените вече разходи на бюджета за тази година, съобщава money.bg

Сумата ще бъде използвана за укрепване на отводнителната инфраструктура в участък от 11 километра между Ямбол и Карнобат, както и за предотвратяване на потенциално заливане на земеделските земи, разположени в близост до този терен.

Припомняме, преди дни от синята коалиция алармираха за допълнително поскъпване строежа на Тракия именно заради подпочвени води.

В доклада на земеделския министър Мирослав Найденов са посочени нужните проектни и строителни дейности, за да се осигури отводняването на терените около новостроящия се участък на магистрала „Тракия". Необходима е също корекция и на река Азмак дере, за да се избегне наводняването на пътя между Сливен и Ямбол.

Според доклада на министър Найденов финансовото министерство отказва да отпусне нужните средства, заради строго разчетените вече разходи за тази година, и препоръчва на земеделското министерство да ги осигури чрез вътрешно преструктуриране на собствения бюджет. Министър Найденов посочва обаче, че това не е възможно.

Заради това правителството реши да предостави парите от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Лот 4 на автомагистрала Тракия трябва да бъде построен до края на 2012 година.

По всяка вероятност тази сума няма да може да ни бъде възстановена, тъй като апликационните форми с приетите разчети вече са изпратени.