Здравната вноска няма да се променя тази година и ще остане на 8 процента.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

Припомняме, това идва само една седмица, след като вече бе решено здравната вноска да се увеличи с 2% и да стане 10%, което тогава предизвика бурната реакция на бизнеса.

Причината както обясни Дянков е това, че е осигурен друг източник на средства за финансиране на здравеопазването - осигуровките на държавните служители.

На практика държавата с тази стъпка ще престане да плаща здравните и социалните осигуровки на държавните служители, с което ще бъде реализирана икономия от 150 милиона лева.

Изравняваме режима на осигуряване на държавните служители с този на всички останали, заето по трудови правоотношения, обясниха от финансовото министерство. Мярката според финансовия министър до две седмици ще е минала през МС и ще бъде в парламента.

Дянков подчерта, че страни, които не увеличават данъчното бреме и нямат големи дефицити, имат по-добри шансове за по-бързо излизане от кризата.
Той каза още, че финансовото министерство е отчело, че първоначалната идея за вдигане на здравната вноска не е подходяща за ситуацията и заяви категорично, че вноската тази година ще остане непроменена.

Във връзка с евентуално недоволство от страна на държавните служители, които ще трябва да започнат сами да си плащат осигуровките, Дянков заяви категорично: Трябва да има равноправното през закона. Това не е само финансова мярка за намиране на приходи, а равенство пред закона.
По думите на финансовия министър за служителите на МВР ще се търсят начини за допълнително стимулиране.

Вчера обаче синдикатът на МВР остро реагира слещу това полицаите да плащат сами осигуровките си, поети им досега от държавата.
По този повод на 20 март в София ще е поредният полицейски протест.

В българия около 150 000 са държавните служители - освен чиновници и полицаите, това са и военните.

На пресконференцията на Министерство на финансите Симеон Дянков съобщи още, че правителството ще представи мерки за подкрепа на бизнеса и че се разработва Закон за подкрепа на бизнеса и икономическа растеж. Една от предвидените мерки е предлагане на миноритарни дялове на предприятия чрез БФБ.

Предвижда се да бъде създадена Държавна консолидационна компанията, в борда на директорите на която да има представителите на МИЕТ и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и др.
Към МИЕТ има 55 миноритарни дяла, които могат да бъдат предложени на борсова приватизация.