Зелена вълна, която да облекчи трафика между Перник и София, предлага пернишкото областно пътно управление, съобщава "Труд".

Всъщност става дума за въвеждане на реверсивно светлинно регулиране между квартал Църква и село Драгичево в пиковите часове. Чрез него ще се спестяват около 30 минути на пътуващите по направлението между двата града и ще се намали травматизма на шосето, твърдят от Областното пътно управление.

Реверсивното регулиране ще бъде алтернатива на проектираната четвърта лента на главен път Е-79 при Драгичево, според директора на пътното управление в Перник Тано Георгиев. Това са закрепени на метални рамки светофари, контролирани от Пътна полиция, които да пропускат потока от коли сутрин от 6 до 9 ч в две ленти по посока София и след обяд от 16,30 до 21 ч по направление Перник. За целия участък до пункта на КАТ при Владая са необходими 7- 8 рамки със светофари. Така ще се облекчи огромният поток от автомобили, които пътуват ежедневно в двете посоки и предизвикват големи задръствания.

250-300 хил. лв. са необходими за изграждането на реверсивното регулиране. Технически то може да бъде реализирано за 20-30 дни според специалистите. Изграждането на допълнителната четвърта лента може да се осъществи през 2010 г.

Около 15 хил. перничани пътуват ежедневно към столицата на работа. Близо 10 хил. пък са пътуващите от Радомир и Кюстендил.