През първата половина на октомври се наблюдават характерните за сезона тенденции при движението на цените на стоките със сезонен характер.

В сравнение с втората половина на септември са поскъпнали всички зеленчуци, сочат данните за октомври на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо увеличение е регистрирано при цената на доматите - около 50%. През октомври се наблюдава повишаване на цените и на краставиците, като на оранжерийните тя се е качила с 30%, а на полските с 14%.

В диапазона 6 - 10% е поскъпването на пипера (зелен и червен) и на картофите.

От плодовете поскъпване е регистрирано при ябълките (2%) и бананите (3%). През първите седмици на октомври, спрямо септември леко е паднала цената на гроздето (1.5%) и по-чувствително на лимоните - 6%.

През октомври се запазва тенденцията на намаляване на цената на олиото, като за първите седмици на месеца стойностите са с 6% по-ниски спрямо последните седмици на септември.
Лек спад (1-2%) е отчетен при цената на млечните произведения, захарта и фасула. Запазва се тенденцията на стабилизиране на цената на брашното на ниво 0.80лв./кг и на яйцата 0.18лв./кг.

След наблюдаваното поскъпване през септември на месните произведения, през първите седмици на октомври е отчетено стабилизиране на стойностите, като цената на шпековия салам е почти без промяна (+0.5%), а кренвиршите и пресните колбаси са поевтинели с около 3%.

Цената на пилето също се стабилизира и през октомври то се търгува на стоковите тържища в страната на цена около 3.90лв./кг.

Успокояване на цените се наблюдава при пазара на ориз, чиято цена след големия скок, регистриран през пролетта, се стабилизира в последните два месеца на ниво 2.40-2.50лв./кг. Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на лещата, като стойностите към 15 октомври спрямо края на септември са с 5% по- високи.