Според разчетите на Асоциацията на зърнопроизводителите за следващата година ще са необходими общо 300 милиона лева национални доплащания.

230 млн. лева да са за нуждите на зърнопроизводителите, а 70 млн. лева - за животновъдите в България.

Тези цифри бяха представени от председателят на УС на НАЗ Радослав Христов пред премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Правителството ще отпусне допълнително 150 млн. лева върху вече заложените в бюджета за следващата година 100 млн. лева.

Така общата сума за национални доплащания, които ще се извършат от 01.12. 2010 г., ще нарасне до 250 млн. лева, стана ясно на срещата.

Пред министър-председателя и министъра на земеделието и храните Радослав Христов представи искането на асоциацията за общо 300 млн. лева национални доплащания към директните плащания на единица площ пред Борисов и Найденов.

Разговорите за възможностите за осигуряване на още 50 млн. леваще продължат със срещи с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с членовете на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание.

 

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че балансираният бюджет е основна гаранция за влизането на България в Еврозоната, което е сред основните приоритети на правителството.