Единственото сигурно решение за земеделците е въвеждането на пълна забрана за внос от Украйна на всякаква земеделска продукция. Тази позиция заявиха от Асоциацията на земеделските производители в България, които бяха част от протестите през последните дни.

Тяхното искане е да се продължи забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, яйца, мед и пчелни продукти. От Асоциацията настояват да се завиши контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Това искане е било валидно и преди подписването на меморандума между земеделския сектор и правителството, с което се ограничава единствено вноса на слънчоглед. За Асоциацията на земеделските производители в България това споразумение обаче не удовлетворява напълно искането им за защита на българската селскостопанска продукция.

Според тях ограничаването на вноса от Украйна само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя далеч не е достатъчна, като най-малкото би следвало да се включи нерафинираното и рафинираното олио. За Асоциацията вносът на останалите изброени земеделски продукти е притеснително и продължава да застрашава бизнеса на хилядите земеделски производители.

"Остават неясни въпросите защо от всички изброени в исканията култури и продукти се посочи единствено и само слънчогледа. По отношение на другите култури и продукти има ли такава възможност съгласно Споразумението на ЕК и Украйна или България тепърва ще поиска такава. Не става ясно още дали лицензионният режим, за който се говори, ще бъде наложен от България, ЕК или Украйна", заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Земеделците слагат край на протестите

Земеделците слагат край на протестите

Меморандумът, който правителството предложи на земеделците, ги устройва