камен кичев
Камен Кичев
Влаковете на БДЖ утре ще спрат предупредително от 10:00 до 11:00 часа, а от 11 март железопътния транспорт няма да функционира от 8:00 до 16:00 часа. Това е категоричното решение на синдикатите, които проведоха дискусия със зам.-министъра на транспорта Камен Кичев в ефира на БНТ.

Кичев заяви, че заплатите и възнагражденията в момента се плащат навреме. Той призова железничарите да не се включват в стачката, тъй като, по думите му, тя ще има катастрофални резултати. Зам.-министърът беше категоричен, че в момента ситуацията в холдинга се подобрява, но това може да бъде провалено от стачката, а освен това може да загубим договорения заем от Световната банка.

Камен Кичев посочи, че парите са много важни за продължаване на реформите в БДЖ и НКЖИ. 600 млн. лв. ще отидат в железниците, а 140 - в инфраструктурната компания.

Заместник-министърът коментира наболялата тема за съкращенията като посочи, че става въпрос за намаляване на персонала с 30% за 5 години (2009-2014г.), като в това се включват и пенсиониране, текучество, отделяне на несвойствени дейности (колетна дейност, охрана и почистване). За освободените от работа кадри е бил създаден социален пакет, предвиждащ преквалификация на съкратените, заяви Кичев.

Синдикалистите и редовите служители реагираха остро на изказването на зам.-министъра. Марио Нинов от КТ „Подкрепа" посочи, че държавата не изпълнява ангажиментите си, а последното предложено стачно споразумение е било напълно неприемливо. Поради това протестът на железничарите ще се състои, категоричен беше той.

Петър Бунев посочи, че първоначалната идея на ръководството на железниците е било да бъдат закрити страничните дейности и единствено натискът на синдикатите е довел до решението за отделянето им като самостоятелни дружества.

За днес са насрочени нови разговори между синдикатите и държавата, като те ще покажат със сигурност дали безсрочната стачка от 11 март ще започне. Председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров изрази надежда, че все пак ще бъде постигнато споразумение. Той посочи, че за тази година не се предвиждат съкращения в железниците.

Въпреки че Камен Кичев заяви, че няма да бъдат освобождавани служители, работещи по безопасността на превозите, железничарите коментираха, че „оптимизациите" може да станат причина за нови инциденти. По думите им БДЖ губи квалифицирани кадри, които се изграждат за години, а освен това използваната техника е морално остаряла.

По данни на БДЖ до 600 хил. лв. на ден може да достигнат загубите на превозвача от стачката. Председателят на Националното сдружение на българските спедитори Георги Минчев посочи, че освен пътниците, бизнесът също ще пострада от спирането на влаковете, като щетите могат да достигнат над 1 млн. лв. на ден заради невъзможността да се обработват морските пратки.

Междувременно стана ясно, че браншовите организации на ЖП превозвачите ще съдят НКЖИ. Председателят на Асоциацията на българските жп превозвачи Симеон Ананиев обясни пред БГНЕС, че искът е за прекъсването на жп връзката Свиленград - Капъкуле за 45 дни поради ремонт, за който не са били уведомени навременно заинтересованите страни.

Линията е единствената, която свързва България с Турция.