животновъдСтотина животновъди от Пловдивско и Старозагорско се събраха на Карловския път край с. Долна Махала на протест срещу забавените плащания за миналата година и новото данъчно облагане, съобщи БНР. Паралелно животновъди от други райони на страната протестираха край Сливен и Кърджали.

Близо 10 000 са животновъдите в страната, на които не са изплатени субсидии или са им преведени частични суми, съобщи Тенчо Колев от сдружението на млекопроизводителите в Стара Загора. Според Боряна Дочева от надзорния съвет на асоциацията, не са усвоени около 5,4 млн. лева от парите, предназначени за субсидиране на фермерите у нас.

Дочева заяви, че животновъдите са против облагането с данък при годишна база от 40% печалба и 60% разходи за всеки ферми. „Няма не само ферма, надали има фабрика у нас, която да работи с 40% печалба", посочи Дочева.

Това е нещото, което ще фалира 90% от земеделските производители. В България има 120 000 земеделски произовдители, които за първи път ще бъдат обложени с данък. Ще има хора, които ще се наложи да теглят кредит, за да си платят данъците", коментира още Дочева.

Не се планират национални протести преди заплахата от шап да отшуми. Животновъдите изразиха надежда, че ще бъдат чути от министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков, а с проблемите им ще се заеме и премиерът Бойко Борисов.