Великобритания е сред най-предпочитаните държави за обучение от българските младежи, показват наблюденията на консултантски компании.

Над 1200 наши студенти ще тръгнат тази есен именно към Обединеното кралство, за да получат висшето си образование. Това от своя страна регистрира наплив на български първокурсници в лондонските университети.

Други предпочитани страни за обучение от страна на родните младежи са и Германия, Холандия и Дания, показва статистиката на българските студенти в чужбина.

Най-интересни за българските кандидат-студенти се оказват специалностите бизнес, маркетинг и мениджмънт, както и тези, които са свързани с медии и дизайн.

"Наблюдаваме все по-голяма информираност, ранен и категоричен избор на българските ученици при решението им къде да продължат висшето си образование", отчетоха на т.нар "среща за ориентация" образователните наблюдатели на "Интеграл".

Те събраха на въпросната среща първите 350 български първокурсници, приети да учат във Великобритания, за да им дадат указания за тяхното заминаване, както и да им разкажат какво точно ги очаква в университетите на Острова.