Всяка година от училище отпадат по 15 000-16 000 ученици. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, цитирана от Дарик.

Поради тази причина тя изтъкна, че един от основните приоритети в средното образование за 2012 г. трябва да бъде за намаляването на броя на учениците, напуснали училище.

Министерството на образованието, младежта и науката заедно с националните политики, които има - за безплатния транспорт, за безплатните учебници и закуски в училище, за извънкласните дейности, трябва да изисква от регионалните инспекторати по образованието и от властите в страната, да разработват местни образователни политики, посъветва Такева.

Тя обясни, че целта е чрез тях да се спре „изтичането" на децата от училище, тъй като това са хиляди паралелки и хиляди работни места.

Според синдикатите през последните години не се наблюдава намаляване на отпадащите ученици и това е много тревожно.

Трябва да се направи така, че учениците да заобичат училището, да отиват с желание в него, а учебният материал да бъде съобразен с тяхната възраст. Трябва да се създадат условия за поощряване на всяко дете в училище, коментира още Такева.

Сред приоритетите на синдикатите се нареждат още квалификацията на учителите и разработването от МОМН на новия Закон за предучилищното и училищното възпитание.

Такева бе категорична, че не одобрява идеята да има неограничен брой учебници по даден предмет - сега те са до три, а учителите избират по кой учебник да се учи.

Тази демократичност на МОМН ще създаде големи трудности на учителите, тъй като ще трябва да прочетат безброй учебници, за да подберат най-добрите за учениците, аргументира се синдикалният лидер.