59 401 деца се явиха на национално външно оценяване по математика. Според статистика на Министерството на образованието това са 96.13% от всички деца в четвърти клас, които имат право да се явят на теста.

Малката матура по математика започна в 10.00 часа и съдържаше 19 задачи с отворени и затворени отговори. Четвъртокласниците имаха на разположение 1 учебен час, за да решат матурата, а учениците със специални образователни потребности имаха на разположение два часа.

Според системата за оценяване максималния брой точки, който четвъртокласниците могат да получат, е 20 точки.

Припомняме, малката матура по български език и литература се проведе 10 май, сряда. В понеделник и вторник, съответно 15 и 16 май, ще се проведат и другите два теста - по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

64 000 четвъртокласници на „малка матура” по български и литература

64 000 четвъртокласници на „малка матура” по български и литература

Изпитът се провежда в 1870 училища

Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен IV клас. С точките от изпита по математика четвъртокласниците ще могат да кандидатстват в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки", като тежестта на резултата при балообразуването се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети и да се определи необходимостта от подкрепа, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни равнища - училищно, регионално и национално.