С 10 медала се върнаха български ученици от международното състезание по математика в Хонг Конг, предаде БГНЕС. Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов - в отборното класиране.

Те са от столичното 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски"и Бургаската природоматематическа гимназия “Aкад. Никола Обрешков”.

Шестокласникът Ангел е постигнал резултат от 15 точки, което е и максимумът. "Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика”, разказа победителят.

Учителят по математика в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех - златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки. „Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати”, обясни още Димитров.

Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия “ Aкад. Никола Обрешков” се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. Конкуренцията е била сериозна - участвали са деца от 26 държави.

„От един месец се готвим интензивно за това състезание. Преди това имахме контроли. Имаше трудни задачи, имаше и лесни, но се справихме. Като разбрахме резултата си имаше и малко разочарование, защото очаквах да се справим малко по-добре”, добави ученикът.