Това е една катастрофа. С тези думи председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира отделения за 2012 година бюджет за академията. Според него тези 54,7 млн. лв. са крайно недостатъчни. Той припомни какво се случи след миналогодишния бюджет - хората излизаха в неплатен отпуск за месец - два, намалени им бяха значително заплатите.

„Ние нямаме средства да заплатим труда на хората, да не говорим за средства за инфраструктурата на самата Академия", заяви Съботинов.
Той поясни, че според анализа на съвета на настоятелите за нормалното съществуване на Академията са необходими между 95-98 млн. лв.

Шефът на БАН заяви, че ако този бюджет бъде утвърден за следващата година ще се стигне до ново съкращаване на средната работната заплата на учените. Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.

Акад. Съботинов обаче призна, че в БАН вече са свършили парите. "Ние на практика приключихме средствата, гласувани от общото събрание на БАН за всеки един институт", заяви той и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

Съботинов поясни, че се прави всички възможно, за да не се спрат метеорологичните прогнози . "Правим максимално възможното, за да намерим пари за нашите метеоролози. Не може така, тези хора трябва да живеят", подчерта шефът на БАН.
Той е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

Почти по същото време, докато течеше тържественото заседание на БАН, в Министерски съвет Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен по отношение на политиката за финансиране на академията. Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.
Затова и още от сега той се заканва да продължи с тенденцията за орязване средствата за БАН и вече е ясно, че през 2013 бюджетът на Академията ще бъде още по-орязан.

По време на тържественото заседание на БАН бяха раздадени и десетки грамоти за високи научни постижения.

Председателят на Съюза на учените в България проф. Дамянов изтъкна, че светът е в криза, чиито единствени сигурни последици са несигурността и страхът от бъдещето. По думите му първата жертва на тази криза е науката. „Инвестициите в образованието и науката плащат данък на световната финансова и икономическа криза. И България, и Европа платиха данък на липсата на заявени държавни интереси в тези области", заяви проф. Дамянов и допълни, че демографските данни засилват още повече тъмните краски.

Науката и висшето образование не могат да оцелеят само със собствени средства, категоричен бе той и подчерта, че в страната ни в момента няма единение между образованието и науката: „БАН, правителството, опозицията и висшите университети са в една сложна битка, в която още взето всеки е срещу всеки."

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени утре - в Деня на народните будители, излизат на митинг. Акад. Съботинов отказа да даде предположение колко хора ще се съберат утре пред Академията, но заяви категорично, че недоволството на българските учени е масово.