110 милиона лева държавна субсидия за 2012 година са необходими на Българската академия на науките. Това заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов, попитан какви средства ще са нужни на академията от държавния бюджет за следващата година.

Ние си изкарваме допълнително собствени приходи за наука и научни изследвания, но за да поддържаме тази инфраструктура и много дейности с национален характер, са ни необходими около 110 милиона лева, обясни той, цитиран от money.bg.

По думите му не достигат средства за синоптичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология.

Акад. Съботинов припомни, че преди време ръководството на Академията е взело решение за отпускане на допълни средства, но "само за консумативи" за НИМХ-БАН.

След приетите от тази година промени в Закона за БАН, не сме получили никакви допълнителни средства и държавната ни субсидия за 2011 година си остава 59 милиона лева, отбеляза той. Съботинов допълни, че за субсидията на БАН за 2012 година учените ще търсят съдействие от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от народните представители.

По новия закон академията е пряко свързана с парламента - той се грижи за нас и БАН представи отчета си за 2010 година, обясни акад. Съботинов.

На 4 юли ще има извънредно заседание на Съвета на настоятелите на БАН с "единствена точка - финансовото състояние на академията до края на 2011 година", съобщи още той.

По думите му, "за да се закърпи това тежко положение", до края на годината са необходими 25 милиона лева за институтите на БАН.