Най-много зрелостници - 17 671, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование.
14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Утре, 22 май 2015 г., в 7.00 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета.

Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет, съобщават от МОН.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.

Изпитът, който ще започне в 10.00 часа, се състои от 2 модула.

Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.