Без първокласници остават десетки училища в малките населени места. Битката за най-малките ученици в големите градове продължава, съобщава Нова телевизия.

В някои училища не успяват да приемат всички кандидати, но в други има свободни места. Младите хора отиват в чужбина да си търсят работа. Именно заради това на страната й липсват млади хора с професии.

Тази есен почти 65 000 деца ще прекрачат училищния праг за пръв път. Най-много първокласници и тази година ще има в София - малко над 10 000. Броят на децата във Видин обаче е с 16 пъти по-малък - едва 678.

Извън големите градове обаче битката не е за училища, а за първокласници. Експертите смятат, че демографският срив у нас и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставени сгради.

Нито един записан първокласник няма в 25 общообразователни училища. Едно от най-желаните столични училища е 119-то. В него са се записали почти 200 първокласници. Капацитетът на сградата вече е на изчерпване заради големия наплив от ученици. Наложило се дори кабинетът на директора да се превърне в класна стая за нови 27 първокласници. Проблемът с липсата на класни стаи се решава с тази реконструкция.

В 45-то училище например все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне.