Децата ни стават все по-неконкурентни на пазара. Това алармира Петър Зарев, национален координатор на новоучреденото Национално движение за защита на образованието. На пресконференция в БТА бяха набелязани основните цели на организацията.

Зарев изтъкна, че на международните тестове, през които минават, нашите деца дават все по-лоши резултати. Увеличавало се и отпадането от училище.

"Нищо не се случва на практика по отношение на всички информации, които излизат, включително за закононарушения и всякакъв тип действия, които се случват в образователната системата", констатира Зарев.

Основният слоган на движението е: "Стига безобразия в образованието". "В многото приказки, професионално-жаргонни обяснения, прекалено сложно и доста разточително се скрива истината за това, което се случва в образованието", категоричен е координаторът на организацията.

Националното движение за защита на образованието настоява да се види какви резултати дават средствата, които се заделят от обществото за образование.

В организацията са събрани експерти, граждани, родители, медийни специалисти, хора заинтересовани от образованието. Движението няма да се бори за финансиране и разчита изцяло на доброволност.

Те ще провеждат открити национални срещи, ще представят анализи. Предвижда се също да подават сигнали до прокуратурата за нарушения. Организацията ще прави мониторинг на прозрачността и публичността на образователните политики на национално, регионално, общинско и училищно ниво. Ще работят и за създаване на обществена нетърпимост към картелите в образованието. Членовете настояват и за въвеждане на експертен подход в управлението на образователните институции. Сред целите, които бележат, е иницииране създаването на Програмен документ за бъдещето на образованието в България.

На 1 ноември, Деня на будителите, организацията готви символичен протест в защита на прозрачността в управлението и бюджетирането на образованието. Всеки, който се включи, ще публикува националния флаг в страницата си. Протестът не е срещу някого, а за прозрачност в образованието, уточни Зарев. Той призова всички образователни институции да дават информация на обществото как се изпълняват обществените поръчки, за които се заделят милиарди.

Движението се дистанцира от всякакви партийно-политически действия, заключи Зарев.