На 14-тия ден от ефективната стачка над 70 000 учители от цялата страна се събраха на площад "Независимост" в столицата.

ПОСЛЕДНО
Преговорите в МОН се провалиха, сърдити, синдикатите напуснаха 

Предприети са засилени мерки за сигурност, Министерски съвет и районът около Народното събрание са обградени с метални прегради.

Множество полицаи от ранни зори пазят сградите заради портеста на учителите.
Пред подлеза е забранено преминаването, спряно е и уличното движение около площада в ларгото между МС и президентската администрация.

Днешният митиг е безпрецедентен, тъй като събира учители от цялата страна.
Сред протестиращите има и много пенсионирани вече учители, които подкрепят колегите си.

По данни на синдикатите на площад присъстват над 50 000 учители от цялата страна. Тук са и лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ Подкрепа.

Лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев се обърна към премиера и го призова „Г-н премиер, развалете седянката и елате тук да кажете нещо на хората". 

Учителите развяват знамена, издигат табели с наименованията на учебните си заведения, карикатури на управляващите безброй плакати, сред които с надписите:

„Господин министре, не унищожавайте образованието, „Орешко и Вълчо, не седете, а багажа си стегнете", „Не се мотайте, оставки подайте", „Искаме достойни възнаграждения", „Сит търбух - за наука глух".

Към учителите са се присъединил и протестиращите служители на горските стопанства. Те обявяват исканията си, както са ги формулирали на своя зелен плакат „ Европейски гори с европейски заплати."

Много от протестиращите учители са с тъмно-сини магьоснически шапки на звездички и с вълшебни пръчици. Това са преподавателите от Френската гимназия .
Живеем в клоунадна държава, освен това министър Вълчев каза, че не е магьосник, за да ни реши проблемите. Затова днес сме в училище за магии", обясниха те.

Сами си направихме облекло като магьосници, все пак сме гимназия със стил - 50% от учителите са хоноровани преподаватели на университетите, а над 10 % са доктори на науките, казаха учителките от 9 ФЕГ.

Николай Николов, говорител на Единния стачен национален комитет, поздрави присъстващите от провинцията учители, както и представителите на Федерацията на учителите от Холандия, които присъстват на митинга.
Николов каза, че днес е 14-тия ден от възродената българска революция, осъществената от учителите.

Сред протестиращите има и пенсионирани и инвалидизирани учители.
Възрастна жена на инвалидна количка сред тълпата каза, че е дошла да изрази подкрепата си към справедливите искания на своите колеги и с надеждата да се увеличат и пенсиите на учителите.
Срам и позор - 85 лв.пенсия взех като детска учителка с 30 г. стаж, каза тя.

Синдикатите са подготвили декларация от участниците в митинга до председателя на парламента и до премиера, в която те отново заявяват своите категорични искания за поетапно увеличаване на заплатите в средното образование от 1 октомври т.г. и 1 юли 2008., с което да се достигне общо увеличение от 100%; гарантиране на средствата за средното образование с бюджет 2008 в размер на 5 % от БВП.

В декларацията си протестиращите настояват да бъде коригирана политиката на правителството, да бъде доказан приоритетът на образованието и науката като се започне с увеличение на възнаграждението на работещите в средното образование.

„В противен случай ние ще продължим нашите синдикални искания и бездействие, защото именно Вашето бездействие изкара българските учители и непедагогическия персонал на улицата, където имат единствената възможност като граждани, а не поданици да изразят несъгласието си с Вашата политика, обричаща българското образоване на мизерно съществуване и разруха, заявяват протестиращите в декларацията си до премиера.

По-рано днес три лъча на протестиращите учители преминаха по софийските улици, за да се слеят на площад «Независимост».  С плакати "Достоен труд, достойно заплащане", "Червен картон за МОН" те изразиха протеста си срещу политиката на Министерството на образованието.

Междувременно, министърът на образованието Даниел Вълчев представи на заседанието на Министерския съвет доклад за хода на преговорите със синдикатите за учителската стачка. Той обаче е отказал коментар пред репортери.

Тази сутрин бе разпространено писмо от страна на Стачния комитет на работещите в горското стопанство, с което те подкрепят стачката на учителите.
Някои от колите на градския транспорт днес имаха надпис "Аз подкрепям стачкуващите".

Засилено полицейско присъствие и заграждения има около сградите на Народното събрание и Министерски съвет от рано тази сутрин. В район от около 200 метра от всичките страни на парламента е забранено преминаването на хора и автомобили. Скандал между председателя на НС и опозицията имаше по този повод.  

От 16.00 участниците ще се върнат с шествие на площад "Независимост" пред МС, където от 16.30 часа ще се проведе мълчалив митинг-бдение.