Решава се проблемът на обсерваторията в Рожен. Това стана ясно непосредствено преди правителственото заседание от срещата на премиера Бойко Борисов с представителите на обсерваторията.

Въпреки категоричното мнение на министър Дянков, че пари няма да има, от думите на Борисов стана ясно, че финансиране ще бъде намерено от Министерствата на екологията и на земеделието.

Възложени са и допълнителни задачи на Обсерваторията да работи за тези две министерства.

Колкото трябва допълнително, но една звезда, Горанов, не трябва да бъде изпусната, предай го на Дянков, мигар и след десет години да се взриви. Ядреният синтез да се контролира!
Б. Борисов

Припомняме, думи на финансовия министър от снощи - „Това е трета година, в която те постоянно излизат с този номер - нямаме пари, затваряме. Най-накрая няма да затворят, убеден съм, това е поредната година, в която те показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат, както по времето на комунизма - дайте, държавата да даде, иначе те са лошите."

Директорът на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория доц. д-р Таню Бонев обясни пред премиера, че в разговор министрите на земеделието и екологията са открили общи интереси и че те са готови да възложат задачи, по които астрономите са най-компетентни да решат и срещу това обсерваторията ще получи сумата, необходима за оцеляването й до края на годината.

Бонев подчерта, че астрономията е най-мултидисциплинарната наука и може би най-приложната наука и че астрономите имат методи за получаване, интерпретиране и анализ на изображения, които могат да бъдат приложени в дейности, специфични за тези две министерства.

Той не пропусна да отбележи, че тези допълнителни ангажименти ще отклонят астрономите от пряката им работа. „Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари Земята, но няма как", каза той и веднага бе репликиран от премиера: „Ми гледайте го тоя, опасния!" Директорът на обсерваторията обясни, че астрономите ще го гледат, ако им остане време от другите дейности, с които сега се натоварват, за да получат допълнителна инжекция към бюджета на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория (НАО).

Може би ще изпуснем някоя избухваща звезда; ще пропуснем неща, които можем да научим от звездите", каза още Бонев и като пример посочи, че единственият добре управляван ядрен синтез е в слънцето и звездите. „Милиарди години те светят постоянно, някои избухват, за да ни подскажат какви мерки трябва да вземем, за да опазим бъдещите ядрени централи те да не избухнат", каза Бонев.

Според премиера Бойко Борисов, астрономите няма да пропуснат звездите, защото това, което ще правят по допълнителните ангажименти, е да наблюдават влиянието им върху горите и околната среда. Борисов подчерта, че БАН има свой бюджет и че трябва да се грижи за своите институти.

Ако имате нужда от още пари, за да не изпуснем някой астероид или взрив за след 10 години на такава звезда, сме готови да ви дадем целево от министерството на образованието веднага пари. Веднага, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез
Б. Борисов

Но след като са я докарали дотука - два допълнителни договора. Възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите", каза Борисов и уточни, че астрономите ще получат 120 хиляди лева от земеделското министерство и 150 хиляди лева от екоминистерството.

Единият договор вече е получен, така че астрономите ще могат още днес да си получат парите и да платят заплати, режийни и тока, а по другия договор ще бъде платено най-късно в петък, съобщи Борисов.

Ако имате нужда от още пари, за да не изпуснем някой астероид или взрив за след 10 години на такава звезда, сме готови да ви дадем целево от министерството на образованието веднага пари. Веднага, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез", заяви Борисов и поиска астрономите да му представят сметка за това колко ще им бъде отклонено вниманието, че се занимават с допълнителните два проекта и подчерта, че толкова пари ще им даде през министерството на образованието.

За да не пропуснем никоя звездичка, която се следи в планетата; да сме на бойния си пост. Нито астероид, нито звездичка. 10-20-30 хиляди - колкото трябват допълнително целево ще ви ги дам, за да не пропуснем едно нещо в небето", каза Борисов.

Нона Караджова каза, че е много разочарована от БАН. По думите й в БАН няма приоритети и там се дава на калпак, а не според нуждите на обществото.

Караджова е категорична, че това трябва да се промени. Тя припомни, че през 2000 година имало законопроект за метрологията и хидрологията, който предвиждал преобразуване в държавна институция. Според нея в БАН не се отчитат нуждите на обществото и затова се налага държавата да се намесва на централно ниво.

Един имот имат БАН, държат го да се разрушава, но не го дават за една много полезна дейност", оплака се Караджова.

Премиерът Борисов подчерта, че с днешните два договора астрономите получават с 20 хиляди лева повече, отколкото са искали, повтори, че е готов допълнително да им даде целево и ги предупреди: „Една звездичка не искам да се изпуска". Премиерът се обърна към присъстващия на заседанието заместник-финансов министър Владислав Горанов и му разпореди: „Колкото трябва допълнително, но една звезда, Горанов, не трябва да бъде изпусната, предай го на Дянков, мигар и след десет години да се взриви. Ядреният синтез да се контролира!".