България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030. Това е уверил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, съобщават от пресцентъра на правителството.

Фокус на разговорите са били приоритетите на политиката на българското правителство в областта на образованието и науката и на сътрудничеството с ЮНЕСКО. 

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата
Обновена

Двойни учителските заплати обещава Борисов до края на мандата

Учителската професия няма да бъде заменена, категоричен образователният министър

"Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати", акцентирал премиерът.

Той посочил, че правителството полагало усилия за осигуряване на високо качество на образователния процес и учебната среда. "Държавата осигурява още равен достъп до всички нива на образование и професионално обучение за възрастните и децата в уязвимо положение, както и за българите с увреждания", похвалил се още министър-председателят.

От своя страна Одри Азуле е поздравила България за това, което е постигнала в областта на образованието и науката, като е благодарила и за подкрепата на страната ни в ООН за превенцията срещу екстремизма и антисемитизма.

13 млн. лв. отиват за транспортни и квартирни разходи на учители

13 млн. лв. отиват за транспортни и квартирни разходи на учители

Миналата година сумата беше под 1 млн. лв.

Борисов и Азуле са обсъдили и сътрудничество в сферата на подводната археология, на каквато е особено богат районът около остров Свети Кирик и Юлита край Созопол.

Премиерът напомнил, че много от нашите паметници на културата са обекти на ЮНЕСКО. Одри Азуле заяви, че е била изключително впечатлена от Тракийското златно съкровище, което бе изложено в музея "Лувър" в Париж през 2014 г.