Силната буря в София е нанесла много поражения в Ботаническата градина на БАН.

Пред News.bg директорката й доц. Антоанета Петрова разказа, че в почти всички отделения на градината има счупени и отнесени стъкла. От всички 12 отделения само най-малките и едно от по-големите не са засегнати от бурята. В останалите има поне по едно счупено стъкло, пробиви и разхерметизация.

Счупени или отнесени са общо 45-50 кв. метра стъкла във всички отделения на Ботаническата градина, обясни доц. Петрова.

Най-сериозни са щетите в две от трите места, където се отглеждат топлолюбиви растения - бегонии, орхидеи, папрати. Притесненията на ръководството на Ботаническата градина са свързани именно с най-топлолюбивите растения. Температурите навън не са много ниски и затова вероятно няма да има измръзнали екземпляри, но трябва да се вземат бързи мерки.

Доц. Антоанета Петрова изрази надеждата си да не загубят образци. Тя посочи, че вероятно ще има растения, които ще боледуват, но се надява да спасят всички ценни видове.
Има растения, по които са нанесени механични щети от ударите от стъкла.

Тъй като преди обед поривите на вятъра са били много силни, не са позволили на екипа на Ботаническата градина да започне да отстранява щетите и да прави размествания на растенията. Едва сега започват да ги разместват и завиват, така че да не измръзнат. Парното през цялата нощ ще работи и при първа възможност ще започне възстановяването на остъклението.

Ситуацията се усложнявала допълнително от многократното спиране на тока. Стационарният телефон също не работел. Нямало и интернет.

Аварийният ресурс на Ботаническата градина не бил достатъчен. Не достигали стъклата, за да се заменят счупените. Още утре обаче ще бъдат набавените нужните бройки.

Доц. Петрова подчерта, че днешната ситуация повдига въпроса за нуждата от сериозната реконструкция на най-старата ботаническа градина. В нея се опазва най-богатата на Балканите сбирка от тропически растения.

В Ботаническата градина идват да се обучават студенти от редица специалности, включително биолози, географи, геолози, ландшафтни еколози, агрономи и други.

Директорката на градината отбеляза, че за да се опазва национална колекция от ценни видове трябва да има и адекватна инфраструктура.