Честит тревожен празник, колеги, честит тревожен празник стотици хиляди възпитаници на „Алма Матер". С тези думи ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев приветства своите колеги и събралите се над 300 студенти пред сградата на ректората на най-стария ВУЗ в България.

Професор Илчев заяви, че академичната общност не може да не се тревожи, тъй като СУ е заченат като европейски университет. „Въпреки трудностите, винаги е бил европейски университет, призован да ускори европейското развитие на България", заяви Илчев.

Исканията на СУ
1. Средства за висше образование и наука според евростандартите.
2. Адекатна субсидия за издръжката на всеки обучаван студент.
3. Приемане на национален план за развитие на образованието и науката.

От името на академичната общност, ректорът каза, че се опасява, че България няма да изпълни задължителните за една европейска държава критерии по програмата „Европа 2020", в която образованието, науката и иновациите са главен приоритет на Европа. Програмата е приета и от правителството на България, припомни още ректорът на СУ.

„Тревожим се, защото виждаме промени, правени не в името не в името на добре премислени цели на обществото, а, понякога, поради лични убеждения и прищявки", отбеляза Иван Илчев.

Ректорът на СУ изтъкна още, че преподавателите от ВУЗ-а се тревожат и защото подготвят млади хора на европейско ниво, но мнозина от тях са обречени да търсят приложение на научените в България знания извън родината си.

„Тревожим се, защото африканско финансиране, по думите на самия министър на образованието, не може да осигури европейско образование на нашите деца", заяви още Илчев.

Той изтъкна, че правителството има за приоритет строителството на магистрали, но и за това са необходими знанията на проектанти, икономисти, геодезисти, геолози, археолози, биолози, юристи - хора, които се подготвят в български висши училища.

Страстите ще се успокоят, сигурен е просветният министър
Още...

Под звуците на Химна на народните будители пред Ректората на СУ беше спуснат огромен плакат, в който се казва за какво настояват от академичното ръководство на ВУЗ-а.

Исканията са три: правителството да включи в бюджета за 2011г. средства за висше образование и наука, отговарящи на европейските стандарти; правителството да определи адекватна държавна субсидия за издръжката на студент; правителството да разработи национален план за развитието на висшето образование, науката и технологиите.

Професор Илчев подчерта, че като интелектуалци настояват за интелектуален диалог: „никой не може и няма да ни спре да изразяваме нашата тревога, защото това е тревога за България и пътищата, които тя си избира".

Студенти и преподаватели положиха венец на паметника на св. Климент Охридски по повод празника. По време на церемонията студенти от университетския театър „Алма Алтер" вървяха в бели ризи с обърнати столове на главите си.