Съвсем умишлено, в края на първия срок зачестяват анонимните телефонни обаждания за поставени взривни устройства в бургаските училища, отчитат от ОДП, цитирани от burgasinfo.

Наказанията за авторите на подобни предупреждения обаче, ще бъдат изключително сурови, категорични са от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на непълнолетни.

По думите на учители, автори на мнимите телефонни заплахи са непълнолетни, за които повечето контролни и класни работи натежават в края на срока и целта им е да отложат с един ден изпитване или оформянето на успеха.

В няколко поредни дни този медец с поставена бомба бяха заплашени четири учебни заведения от морския град.

На 9 януари бе получено предупреждение в Немската гимназия, малко преди да приключат занятията на учениците от първа смяна.

При огледа тогава, експлозив не те открит. След подписването на констативен протокол от директора на „Гьоте", учениците от втората смяна учебните занятия не бяха отменени и учениците влязоха в клас.

Осмокласниците от Механотехникума в Бургас ден по-късно също бяха решили да не учат.

Според ученици, вместо бомба, в една от тоалетните ръководството е открило послание от авторите на заплахата. В отговор на това, директорът на гимназията е решил изгубения ден да бъде наваксан по-нататък.

Подобна бе ситуацията и в Гимназията за романски езици и Техникума по автотранспорт.

От полицията заявяват, че установяването на извършителя обикновено не е голям проблем и операцията приключва в рамките на няколко часа.

Срещу неопитните „терористи" се образува досъдебно производство по чл. 326 за престъпление против реда и общественото спокойствие.

Извършителят, който обикновено е на 14-16 годни, може да бъде осъден, макар и малолетен, изтъкват юристите.

Наказанията, предвидени от закона са пробация, безвъзмезден труд, може да бъде наложена забрана за напускане на настоящия адрес, да посещава определени обекти и заведения, както и поставяне под възпитателен надзор до 1 година.

При по-леки провинения, в които бомбата не е прекратила учебните часове, по прокурорска преценка може да не се образува наказателно производство.

Тогава цялата преписка се изпраща на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Бургас. Председателят може да наложи повече от едно наказание, информира още секретарят на комисията Десислава Василева.

Освен задължително посещаване на беседи и консултации по възпитанието, на родителите може да бъде наложена глоба в размер от 50 до 1 000 лева.