Служебният кабинет реши на заседанието си днес финансирането на ремонтите в образователните институции да става по-бързо. В края на юли 2022 г. Министерският съвет отпусна 50 млн. лв. за ремонтни дейности в системата на предучилищното и училищното образование. Средствата са разпределени между 33 държавни и 145 образователни институции. Според досегашните условия 50% от тях се предоставяха авансово, а останалото - на базата на фактически извършени разходи от отделните институции и общини, съобщиха от МС.

Над 200 училища нямат физкултурни салони

Над 200 училища нямат физкултурни салони

98% от училищата са декларирали готовност за осигуряване на отопление за зимния сезон

В Министерството на образованието и науката обаче са постъпили въпроси от общини и общински образователни институции относно начина и сроковете на изпълнение на одобрените ремонтни дейности, както и за отчитането им и за предоставянето на оставащата част от финансирането. Основното им притеснение било, че поради късното предоставяне на средствата и спазване на законодателството в областта на обществените поръчки, за да бъдат успешно завършени ремонтните дейности в срок и съответното създаване на подходяща организация по изпълнението, било необходимо предоставянето на вторите 50% от средствата за финансиране на обектите.

МС одобри 6,5 млн. лева и ремонт на 136 ясли, градини и училища

МС одобри 6,5 млн. лева и ремонт на 136 ясли, градини и училища

Срокът за изпълнение обаче удължиха с още 2 години

От МС обясниха, че през настоящата година, заради драстичното повишаване на цените в строителството, е почти невъзможно тези дейности да се финансират от бюджета на съответната институция, което прави целевата помощ от държавата особено необходима.