Серия бомбени заплахи по телефона разтревожиха родители, учители и ученици във Враца.

Сигналите за поставени взривни устройства са десетки. Само за един ден бяха заплашени 5 училища в областния град, предаде БНТ.

След всяка телефонна заплаха учениците се евакуират и специални полицейски групи извършват щателна проверка на сградите.

Въпреки че нито веднъж не е откривано взривно устройство, повечето директори отказват да поемат риска и учебните занятия се отлагат за следващия ден.

Децата имат своя версия за телефонните терористи: "Някои батковци, тийнейджъри, се обаждат по телефона, че има бомба, за да не правят контролно".

От полицията предупредиха всички директори да вземат извънредни мерки за сигурност, включително и да се проверяват чантите на учениците.

"Пропускателният режим е затегнат, влиза се само с лична карта, но проверка на чантите в нашето училище не е възможна, защото това са 1060 ученика", каза Виктор Кръстев - директор на СОУ "Христо Ботев" в града.

От полицията съобщиха, че вече са заловени двама от авторите на анонимни заплахи. Те са криминално проявени младежи на 18 и на 23 години.