Деца От 9.30 часа на площад "Батенберг" започна голям празник за Деня на детето – 1 юни, в който деца от София и страната, ще се опитат да сътворят най-дългата детска рисунка, кандидат за Книгата на рекордите "Гинес" с дължина над 2 100 м.

Началото на рисунката ще започне от Източната порта на древна Сердика, ще мине по стария римски път, свързващ трите институции - Президентство, Министерски съвет и Народно събрание. С посланието "Моят Свят" чрез най-чистото детско откровение - рисунката, децата ще напомнят на възрастните, че както са еднакви в желанието си да отразяват с цветове мечтите в своя свят, така искрено е желанието им светът на големите да бъде по-добър.

В големия детски празник ще участват известни актьори, музиканти, ще има много изненади и награди.

Инициативата ще се проведе под патронажа на кмета на столицата Стефан Софиянски. <п> Организатори на събитието са Клуб на фоторепортера и списание "Барабан". Детският празник ще се проведе с любезното съдействие на Столична община, Спортна София и младежката организация на Български червен кръст.

Във връзка с проявите за Деня на детето до 16.30 часа ще бъдат затворени част от улиците и булевардите в центъра на София. Това са улиците “11-ти август”, “Дондуков”, “Оборище”, “Васил Левски”, “Раковски”, “Цар Освободител”, “Цар Шишман”, “Аксаков”, площад Народно събрание, улица “6-ти септември”, “Бенковски”, улица “Дякон Игнатий” и “Гурко”.

Променя се частично и маршрутът на тролей номер 9.