Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева даде старт на информационно-образователната кампания „Яко е да си еко”. В двора на Първа английска гимназия в София тя приветства учениците, които ще участват в инициативата.

„Кампанията е насочена към учениците от 1-ви до 12-ти клас. Зелените идеи много лесно се възприемат от децата и те са нашите помощници – да утвърждаваме тази култура, това поведение за опазване на околната среда. Започваме с едно приятно събитие за откриването на кампанията. Днес започва зелената олимпиада, която ще е съпътстващо мероприятие. Всички ученици могат да участват в олимпиадата, да попълват тестове, да пишат есета, свързани с опазването на околната среда. Целта е да популяризираме и ОП „Околна среда”, която е важен инструмент и нашите усилия за налагането на тези принципи в живота ни, свързани с пестене на ресурсите и опазване на чистотата на природата и ценното биоразнообразие”, заяви Василева.

Олимпиадата ще протече в периода 28-ми март – 10-ти май, а резултатите от нея ще бъдат оповестени на 20-ти май. Наградените ученици ще са общо 18 на брой от шестте региона за планиране в България. По време на заключителните събития децата ще могат да гледат спектакъла „Яко е да си еко”, поднесен от Зуека и Рачков.

Министър Василева подчерта, че тази година кампанията е насочена към две от политиките – свързани с отпадъците и чистотата на въздуха. По думите й е важно децата да разберат, че отпадъците не са просто ненужни боклуци, а ресурс, който може да бъде използван повторно и рециклиран.

„Усилията, които полага всеки един от нас, ”, заяви Василева. „Надяваме се на активното участие на всички ученици. Благодаря на всички тях затова, че ще бъдат наши помощници”, заяви министър Василева.

Кампанията на МОСВ се провежда за четвърта поредна година, като досега в кампаниите са участвали 15 хиляди ученици. Името на кампанията е дадено от екипа на МОСВ. Министър Василева благодари на децата, че посрещат с желание и много позитивно настроение екологичните идеи. Тя заяви, че децата са тези, чрез които могат да бъдат обучавани и родителите за разделно събиране на отпадъците, както и за повишаване на екологичното съзнание.

Това е израз на модерното мислене, а младите хора имат сериозна чувствителност към темите, свързани с опазването на околната среда”, изрази задоволството си министърът.

Тя каза още, че в много училища има създадени екоклубове, които работят ефективно, създават се много формати за дейности, свързани с почистване и облагородяване на средата. Министърът бе категорична, че съвместната работа гарантира, че политиките, реализирани от екоминистерството, могат да достигнат до повече хора.