Общините вече няма да могат да пренасочват към други дейности неусвоените през 2021 година средства от бюджетите на училищата, детските градини и центровете за подкрепа. Сектор "Образование" беше изключен от обхвата на постановлението на Министерския съвет, което предвижда такава възможност за преходните остатъци на второстепенните бюджетни разпоредители към общините.

Въвежда се децентрализация при управлението на бюджетите на образователните институции. По този начин директорите на детските градини и училищата ще бъдат стимулирани да изразходват средствата ефективно и икономично. Рискът да загубят преходните остатъци би се отразил негативно и би ги накарал да изхарчат всички налични средства.

Преходните остатъци от училищните бюджети от 2021 г., към момента са единственият източник за осигуряване на противоепидемичните мерки за организиране на присъствено обучение.

МОН дава по 160 лв. месечно на директорите за тестване на учениците

МОН дава по 160 лв. месечно на директорите за тестване на учениците

Добавките ще са за ноември и декември за училищата с паралелки от 1. до 4. клас

С тези пари училищата закупуват бързи тестове за персонала, стимулират учителите да провеждат ежеседмичното изследване на учениците за COVID-19 и да работят допълнително с изоставащите в резултат на обучението от разстояние в електронна среда.