Между 2000 и 2500 деца годишно кандидатстват за конкурса "1000 стипендии". Раздават се около 1000 - 1100 стипендии, от които около 700 са финансови, а останалите - ваучери за книги. Това заяви ръководителят на проекта Искра Джанабетска пред БНР.

Единадесетият конкурс "1000 стипендии" е насочен към ученици от VІ до ХІ клас. Крайният срок за подаване на документи е 18 април 2017 г. Конкурсът се насочва към все по-ситуационни теми за есе, тъй като по-общите са се оказали неподходящи.

Необходимо е да се изтегли от сайта 1000.bg формулярът за кандидатстване, да се избере област от учебните предмети, в която реши да се изяви, да избере тема от формуляра, по която да напише есе, и да подаде съответния комплект от документи до 18-и април. 

Около 2 печатни страници, е изискваният обем на есето. Темите са ориентировъчно разпределени според големите области на интерес: "хуманитарни науки", "изкуства", "точни науки". Като примерна тема по математиката е: "Математиката днес, различава ли се от математиката през Средновековието?"

Най-много кандидати има в област "Литература". Всяка година те са горе-долу между 1/3 и 1/4. Това е и делът, в който успеваемостта е най-малка, информират организаторите.