Освен частните училища, в общинските и в държавни училища никой няма право да събира пари за тестове. Борбата е да осигурим тестове за всички ученици.

Това заяви служебният образователен министър акад. Николай Денков пред БНТ по повод тестването на учениците за коронавирус. Въпреки това министърът отказа да каже дати за едно евентуално връщане на по-големите ученици в клас. "Кога ще дойдат тестовете - не знам", обясни отново Денков и бе категоричен, че докато не види тестовете в склада, не може да каже дати

Денков притеснен: Пари има, но тестове за учениците няма

Денков притеснен: Пари има, но тестове за учениците няма

Няма фирми, които да могат да доставят необходимите количества за толкова кратки срокове

МОН не участва в търговете, нямат представител в експертните групи за тестовете. Министерство на здравеопазването са провели 4 търга за 4.2 милиона теста, а МОН получили малко над 1 млн. теста. Има още 100 000 теста в склада, които се чудят дали да разпространяват тестовете за децата или да се изчака още няколко дни да се вдигне нивото за децата от 5-6 клас. Ние всеки ден следим това, което имаме в склада и как да го използваме за децата.

Може с една или две седмици до 30 юни да бъде удължена учебната година, за да се навакса определен материал. Той иска следващата учебна година да започне по-рано, например от първия понеделник на месец септември, за да се навакса пропуснатия материал и да се направи преговор.

За още една седмица има тестове за малките ученици

За още една седмица има тестове за малките ученици

аст от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище

Границите за връщането на учениците в клас са свързани с начина, по който е структурирано образованието - 1 до 4 клас са с един учител, а от 5 до 12 клас е друга организацията и потоците се смесват повече, съответно и контактите, обясни Денков.

В София е по-тежко положението, защото е по-висока заболеваемостта. Все още сме далеч от границата на заболеваемост 250 на 100 000 души, за да могат да се върнат всички ученици в клас. "Моята борба беше да се въведат тестовете в училищата, спомнете си каква борба беше. Аз съм човекът, който не по-малко от родителите, иска децата да са в училище. Има обективни обстоятелства колко е заболеваемостта и колко са тестовете в склада", коментира Денков.

За решението, че деца над 5-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани с ваксината на "Пфайзер", Денков запита отново ли ще се убеждаваме, че ваксинирането е чипиране. Не е ли по-важно децата да бъдат здрави и да са в безопасна среда? Ние не се справяме с епидемията, защото не приемаме медицинските препоръки, възприети в целия свят, посочи Денков. Къде са протестиращите сега да обяснят защо сме с такава висока заболеваемост, недоумява образователният министър.

Това, което вижда Денков от данните е, че вирусът се разпространява по-бързо в училищата, отколкото средно за страната. Делта вариантът е по-заразен за децата и в училищата децата започнали да се заразяват повече, отколкото навън. Здравните власти правилно решили да се вземат спешни мерки.

Николай Денков обясни и че ангажимента, който е поел към "Продължаваме промяната" е да ги подпомогне с програмата и дискусиите за съставяне на кабинет. Не са водени разговори с него да остане и като редовен министър в следващото правителство, но ако му предложат, ще го обмисли.

Денков е обнадежден от дискусията за съставяне на правителство. Всички имали идея какво да се промени, въпросът е как.