Правителството води антисоциална политика, в противовес на социалните обещания, които БСП даваше преди изборите.

Такава е позицията на Демократи за силна България, огласена днес пред журналисти от лидера на партията Иван Костов,.

В резултат на високата инфлация се влошава положението на най-нискодоходните слоеве от населението. Ако се приемат за база цените през август миналата година, инфлацията е 12 на сто, а ако се вземат предвид само цените на храните, тя е 24 на сто. Увеличението на пенсиите, не само миналото, но и предстоящото, вече изконсумирано от инфлацията, категорични са от ДСБ.   

Според тъмносините при въвеждането на плоския данък задължително трябва да има необлагаем минимум, за да не бъдат ощетени хората с ниски доходи. През есенната сесия на парламента те ще настояват да отпадне ДДС върху учебниците и като цяло да се намали размерът на данъка върху общия доход.

ДСБ ще настоява за 16-процентна ставка на плоския данък, но при условие, че има необлагаема сума с размера на минималната работна заплата.   

Демократи за силна България ще внесат собствен пакет от данъчни закони, заяви Иван Костов.

Очаква се през идната година данъчната тежест да бъде 42 на сто,  подчерта икономистът Димитър  Бъчваров, член на националното ръководство на партията.

Бюджетния излишък е резултат на голямата данъчна тежест, непрекъснатото надписване на сметката, която държавата предоставя на гражданите, коментира Иван Костов.

Другият приоритет за ДСБ през есенната сесия на парламента ще бъдат проблемите на образованието.

Тъмносините ще предложат общи действия на опозицията в тази сфера и ще поискат изслушване на министър-председателя Сергей Станишев в парламента.

Министърът на образованието Даниел Вълчев е предложил стратегия на МОН, но от нея няма резултати. Трябва да изясним дали причината за състоянието на българското образование е в самата стратегия или в начина, по който се изпълнява, поясни Костов.

Той определи като надменен начина, по който правителството води диалога с учителите.

 „Управляващите черпят аргументи от собствената си безпомощност, за да ги противопоставят на справедливите искания на учителите", коментира лидерът на ДСБ.

По думите му, не може правителството да твърди, че поисканите от учителите заплати не са реалистични, защото системата не била реформирана.

"Те привеждат като аргумент собствената си неспособност да завършат реформите", каза още Иван Костов.

В заключение той прогнозира, че в резултат на политиката си БСП ще претърпи загуба на местните избори.