Среща между ръководството на БАН, финансовия министър Симеон Дянков и образователния министър Сергей Игнатов не е имало. Припомняме, сутринта премиерът Бойко Борисов каза, че изпраща двамата в Академията с допълнителни пет милиона лева за фонд „Научни изследвания".

За въпросната среща председателят на БАН акад. Съботинов разбра от медиите. Височайшите гости до късния следобед днес така и не са отишли в Академията.

Той  каза още, че вчера с министъра, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев са разговаряли за възможността за осигуряване за съфинансиране на проекти на БАН по линия на европрограми.

Академикът поясни, че тези средства са възможност за БАН, но те ще са по конкретни проекти и ще са за конкретни екипи, а не за цялата академия. Това не осигурява масово средствата на хората, които видяхте по протестите, изтъкна председателят на БАН. Това не осигурява средствата на институтите, които осъществяват оперативни дейности, обслужващи българската държава, подчерта той и допълни, че обикновено за сфери като океанологията, сеизмологията и биоразнообразието средства по оперативните програми няма.

Попитан за колко проекта ще стигнат допълнителните пет милиона лева, обещани от премиера, той обясни, че това зависи от броя на проектите, които ще се финансират и стойността им. Ако са по един милион пет проекта, значи за пет проекта ще стигнат и пет екипа от 10-15 души, ще може да работят, разясни той.

Помолен да коментира изказването на премиера от тази сутрин, а именно, че някои от учените получават високи възнаграждения, председателят на БАН се съгласи, че има такива  учени, но това е следствие работата им по конкретни проект и те са високо оценени от Европа.

Съботинов изтъкна обаче, че това са единични случаи.

Масово работещите в БАН взимат ниски заплати. Това е все едно в една болница един много известен хирург да взима добро заплащане. Не можете да му вземете пари и да ги дадете на друг щатен състав в болницата, обясни председателят на БАН.

На въпрос каква е гаранцията, че тези допълнителни пет милиона лева ще отидат за академията, а не за някои ВУЗ, той бе категоричен, че няма никаква гаранция за това. Те не са не пари, гарантирани за БАН, отбеляза той, но все пак поясни, че  академията ще се бори за тези допълнителни средства.

Дано фондът за научни изследвания да бъде достатъчно почтен, да дава парите на конкурентен принцип, защото общо взето има едно предпочитание към университетските структури, а БАН е ограничена, коментира Съботинов. Надявам се поне за тези пари да няма подобна дискриминация, заключи председателят на Академията.