„Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". Това са изписвали учениците в Пещера, решавайки исторически и логически задачи по време на състезание "Координация, разум и действие", организирано под патронажа на депутата от ГЕРБ Красимира Симеонова.

За всяка решена задача участниците получавали по една дума, за да се получи изречението "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни"". Наградите на състезанието са били връчени от кмета на общината Стелиян Варсанов, съобщи БиТиВи.

Проведеното по този начин състезание и въвличането на децата в партийна пропаганда е предизвикало буря от негодувание в общината и в областта.
Според пазарджишкото издание "Виделина" са нарушени най-малко два закона - Закона за народната просвета и Закона за закрила на детето.

Областният началник на Регионалния инспекторат по образованието Йордан Чалъков е наредил проверка по случая и е поискал писмени обяснения от директорите на училищата. В Пещера се подготвя искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, който да се занимава със скандала.

По думите на кмета Стелиян Варсанов той е присъствал само на връчването на наградите на ученическото състезание в Пещера и не е бил запознат с регламента на състезанието. Градоначалникът отказа допълнителни коментари докато не се запознае с подробностите около организацията на мероприятието.

По-късно от ГЕРБ съобщиха, че изпълнителната комисия на партията ще вземе решение по случая. Това ще стане на следващото редовно заседание, след като се запознае с всички факти и обстоятелства около организирането на ученическото състезание под патронажа на Красимира Симеонова.

Малко по-късно Красимира Симеонова, увери в писмо до медиите, че ни най-малко не е целяла да въвлича учениците в партийна пропаганда.

Идеята на състезанието имаше за цел единствено насърчаването на развитието на учениците по история и логика, посочи тя. Симеонова подчерта, че идеята за състезанието не е била предварително съгласувана нито с ръководството на ГЕРБ, нито с представители на министерството на образованието, младежта и науката.

Поднасям извиненията си на цялата общественост в Пещера, завършва Симеонова и допълва, че е готова да понесе своята отговорност по всякакъв начин.