Близо 150 научни титли присъди Софийският университет за една година.

По време на тържественото честване на патронния празник на Алма Матер бяха връчени удостоверенията за научни звания на нови 76 доктори, 13 доктори на науките, 37 доценти и 28 професори.

СУ ще посвети 2016 г. на патрона си св. Климент Охридски, обяви пред колеги и студенти новият ректор на най-стария ВУЗ у нас проф. Анастас Герджиков.

В първата си официална проява, след като бе избран за ректор, той отбеляза амбицията си да прослави учебното заведение. Трябва да ползваме възможностите на всичките си звена за повече популярност, отсече Герджиков.

Той се ангажира да готви ясен анализ кои дейности на Алма Матер са били полезни досега и кои са били грешка, за да подобри още обществения имидж на ВУЗ-а и да затвърди позициите му като храм на знанието.

Герджиков е убеден, че повереният му университет трябва да бъде постоянен партньор при определяне политиките в образованието. Трябва да имаме национални критерии за академични степени, диференциация на ВУЗ-овете по успехите им и финансиране според тях, настоя Герджиков. За него учебните планове трябва да се прекроят така, че да отговарят на нуждите на обществото.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също участва в честването, като връчи наградата на Столична община за млад учен - тази година отличието бе дадено на учен,  работил в сферата на информатиката. Това е в тон с IT развитието на града, увери Фандъкова.

Тя призна, че днес не е лесно да се прави наука и да се обучават младите, но сподели убеждението си, че работещите в СУ носят тази кауза в сърцето си.