Народното събрание ще гласува вота на недоверие към правителството на тройната коалиция. Вотът на недоверие беше внесен от опозицията заради неспособността на управляващите да преодолеят кризата в образованието и да постигнат договореност със стачкуващото вече 5-та седмица учителско съсловие.

В мотивите към вота е записано, че "безотговорното поведение на правителството създаде най-дълбоката криза от 17 години, предизвика безпрецедентна учителска стачка".

Вчера в пленарна зала се състоя дебатът по вота на недоверие. Премиерът Сергей Станишев призова учителите да се върнат възможно най-скоро в класните стаи, а преди това им благодари за това, че със стачката са създали условия за дебат за българското образование и за реформата в сферата.

Вчера късно вечерта преговорите между синдикатите и експертните групи от министерствата на образованието и на финансите отново завършиха без успех.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, че офертата на правителството е за 47% повишение на възнагражденията в средното образование. Синдикатите обаче настояват за 67% и няма да отстъпят от искането си.

След срещата лидерът на подкрепа Константин Тренчев заяви: "За съжаление пак не можем да ви кажем, че сме удовлетворени от това, което ни предлагат. Общо взето старата песен на нов глас. И да има някаква смяна на тоналността, то е в обертоновете. За нас най-важно си остава материалното изражение на това, за което занимаваме обществото. Считаме, че всичко това е твърде далече, до което ние отстъпихме".
От своя страна Желязко Христов заяви, че без конкретно предложение на правителството за увеличаване на учителските заплати от тази есен едва ли скоро ще има решение на проблема.