emaxpress
Повишаването на таксите за детските градини в София среща обществена подкрепа сред по-голямата част от хората в интернет.

Това става ясно от анкетата нa news.bg по повод планираното увеличение в заплащането на тази услуга в столицата.

Близо 60% (59,3%) от участвалите в нея над 700 души са отговорили, че подкрепят по-високите такси.
27% от читатeлите на news.bg са „за" вдигане на размера им, но само при условие, че ясно се предоставят ефектите от увеличението.

Прави впечатление големият брой на отговорилите, според които вдигането на таксите е единственият начин да се подобрят условията в детските градини. Такъв отговор са дали 23 % от участвалите в анкетата.

Тези, които са против увеличението в цената на услугата, са общо 38%. От тях най-голям процент - около 60, са на мнение, че таксите не трябва да бъдат завишавани, защото „помощта за децата е отговорност на държавата и тя няма право да намалява подкрепата си".

Други 22,7 % от противниците на увеличаването заявяват, че не подкрепят вдигането на таксите в градините, докато не се подобрят условията за отглеждане на децата там.

7,69 % от участвалите в допитването на news.bg подкрепят увеличаването на таксите, но смятат, че средствата от него трябва да се влагат в строителство на нови детски градини.
Малък процент - едва 1,13 %, са отговорили, че ако таксите бъдат повишени, ще предпочетат да запишат децата си в частна детска градина.

Според 9,11% от отговорилите в анкетата сегашният размер на таксите в детските градини в София отговаря на предлаганата услуга.
По мнение на 4,7% от далите отговор настоящата цена е достатъчно висока, за да се налага да бъде увеличавана.

Припомняме, преди седмица стана ясно, че Столична община предлага увеличение на таксите за детските градини.
По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова вдигането на таксите ще е с около 50%. Така размерът на сумата ще стане 60 лв.

Мария Минчева от Дирекция образование към столична община съобщи за news.bg, че таксата за детските градини не е увеличавана от 2003 година насам.

На въпрос колко деца са останали извън градините в София след последното класиране, тя отговори, че техният брой е 1550. Минчева обаче подчерта, че в момента има около 106 свободни места за първа група.
Те обаче надали ще бъдат запълнени, защото градините, които ги предлагат, се намират в крайни квартали в столицата и не са предпочитано място от родителите.

По думите на Минчева големият „дефицит" с местата, познат от миналата година, е преодолян. Тя изтъкна, че в момента се изграждат много нови детски градини в различни райони на града.
Това е и основният аргумент, който Минчева посочи, запитана как ще аргументира пред родителите исканото увеличение на таксите.

Тя обясни, че основна част от средствата, които се дават от семействата на малките деца, се изразходват именно за изграждане на нови детски градини.

Репортерска проверка на news.bg. показа, че в повечето градове на страната размерът на таксата за детските градини е около 40 лв. Така в Бургас, за да бъде отглеждано детето ви в подобно заведение, ще трябва да платите точно 40 лв., в Пловдив - 35лв., а във Варна цената е 48 лв.

Засега не е ясно дали след София тази общини също ще пристъпят към вдигане на таксите. Отворен остава и въпросът дали евентуалното увеличение ще повиши качество на предлаганата услуга.
Във всеки случай едно е ясно - надали има съвестен родител, който би спестил каквато и да е била сума за здравето и възпитанието на детето си.

Друг е въпросът доколко държавата ще изпълни ангажимента си по Конституция, а именно -„да подпомага отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им".