Графикът кога ще се провеждат държавните зрелостни изпити следващата година се определя в момента, като се съобразява дори и със сроковете за подаване на документи за кандидатстване във ВУЗ в Германия.

Това заявяват от Министерство на образованието и науката. В проекта, който в момента е на обществено обсъждане, е заложено обявяването на резултатите от ДЗИ да е до 15 юни 2017 година.

Ако догодина резултатите от матурите се обявят на 15 юни, то това означава, че ще има един месец срок за подаване на документи за кандидатстване във висше учебно заведение в Германия, коментират от МОН.

През този един месец трябва да се издадат дипломите, като при добра организация на училищно равнище това може да стане за 1 седмица,  да се легализират в МОН, което ставало в рамките на 5 работни дни, и да се подадат документите в съответните университети в Германия. За това остават две седмици.

Според графика на дейностите, който се прилага през настоящата учебна година, резултатите трябваше да се обявят до 10 юни, но бяха обявени по-рано от определения краен срок – на 7 юни 2016 г.

Заповедта за графика за следващата учебна година още е в процес на обществено обсъждане и МОН ще разгледа всички становища, за да не се създават пречки пред желанието на зрелостниците да продължат обучението си в чужбина.