В отворено писмо, разпространено по медиите, лидерът на НДСВ отговаря на исканията на стачкуващите учители и на синдикатите за оставка на министъра на образованието.

Симеон Сакскобургготски благодари за изразената гражданска позиция и изказва своята съпричастност и загриженост за проблемите в българското образование.
Лидерът на НДСВ припомня обаче свършеното вече в областта и допълва, че възможностите на държавата са ограничени.
„Вярвам, разбирате, че ресурсите на държавата, както и концентрирането на обществото ни в другите стратегически за България цели, които трябваше да постигнем до 1 януари 2007 г., не позволиха по-големи промени в политиката на доходите, в това число и на заплатите на учителите", се казва в писмото.

Симеон Сакскобургготски обаче посочва, че не е реално, нито отговорно всичко да се свежда до смяната на една отделна личност, и в този случай на министъра.
С цялото ми уважение към труда на българските учители, считам, че те също осъзнават, че решаването на проблемите с ниските доходи не бива да е "на парче" или по професионални групи", продължава писмото и обяснява, че в успешната политика в образованието трябва да са ангажирани и редица други държавни институции.

„Лично аз се причислявам към онези, които мислят, че учителският труд вече трябваше да е получил адекватно оценяване", е категоричен Симеон Сакскобургготски.

Той предлага да се състои обществена дискусия за „пренареждане на управленските приоритети, вече в условията на пълноправното ни членство в Европейския съюз".
Лидерът на НДСВ уверява, че парламентарната група на партията му ще поддържа позицията за необходимост от ясна визия за реформите в образованието и ще търси консенсуса в обществото по този проблем.

Убеден съм, че само с диалог може да бъдат постигнати желаните успехи. Уверявам ви, че НДСВ остава отворено за ползотворна дискусия по темата. Аз винаги съм отстоявал позицията, че високият престиж и компетентността на българския учител са гаранция за доброто образование на нашите деца и младежи. А това е ключовият фактор за успешното развитие на България за години напред", завършва писмото на Сакскобургготски до стачкуващите учители.