Оставката на здравния министър Петър Москов поискаха и от синдикат "Образование" заради наредба, с която предлагат ежегоден психопреглед на учителите.

Мотивите им са чл.5 от Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. Текстът на този член е определен като "скандален" от членовете на учебния синдикат.

В наредбата учителите се определят като опасни и застрашаващи живота и здравето на своите ученици. "Синдикатът категорично иска отмяната на този скандален член, който дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др", се казва в писмото от синдикат "Образование".

Те припомнят, че всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност.

"Така изписан обаче, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари", запитват риторично от синдикат "Образование".

От там също отбелязват, че от Министерството на здравеопазването до момента не са предприели компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес.

Те напомнят за растящата през годините агресия - както физическа, така вербална и психологическа, на която са изложени представителите на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор.

От синдикат „Образование“ категорично искат оставката на министър Москов, ако не бъде отменен скандалният чл. 5 от Наредба №4 и предупреждават за ответни протестни действия.

Припомняме, оставка на министър Москов поискаха още през март 2016 година в петиция, която е в интернет пространството. Поводът беше въвеждането на пръстовия идентификатор за постъпване в болница и за скандала с турските ваксини. Към момента са събрани над 3 500 подписа.