Трима академици от БАН обявиха избора на нов председател на академията за предопределен и неморален, предаде БНТ.

Петър Кандеров, Борислав Боянов и Камен Куманов заявиха, че се прави всичко възможно академик Иван Юхновски да бъде избран за четвърти пореден мандат на изборите следващата седмица.

Вместо да бъде избран, както е по устав в края на март от новото общо събрание, изборът на председател е изтеглен нарочно за началото на февруари и това според академик Кендеров води до конфликт на интереси.

"Тоест да го избере това събрание, на което мандата изтича в края на февруари, няколко дни преди да изтече мандата му, същото събрание, което пред четири години го избра него като председател, такова нещо като прецедент в Академията не съществува", смята акад. Петър Кендеров.

В края на миналата година същото общо събрание обяви Юхновски за почетен член на БАН, което му дава правото да заема щатна административна длъжност и над 70-годишна възраст.
Краткият предизборен период и почти пълната липса на информация пък са лишили други хора от възможността да се кандидатират, твърди още Кендеров.

Засега номинациите са две - на академик Юхновски и на заместника му акад. Никола Съботинов.

Академик Юхновски отказа да коментира обвиненията с аргумента, че тази седмица е за размисъл и обсъждане на кандидатурите. Затова, по думите му, не е морално да дава изявления, които могат да повлияят на гласуването. Той обеща да говори веднага след изборите идния понеделник.