Книгите, образованието и ученето са отворени прозорци към света, но в технологичния век ще имат особено място.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри двудневното изложение "Образование без граници" и кариерния форум "Образование и кариера" в НДК.

Успешната кариера, по думите ѝ, е резултат от протегнатата ръка между образование и работодатели и трябва да се откажем от така нареченото бързо хранене в образованието.

Произвеждаме безработни висшисти, разкритикува Йотова.

Трудно подчиняващи се на йерархия, със силно чувство на лична автономия, с по-голяма нагласа за търсене по света на своето място и едновременно търсене на сигурност. Така вицепрезидентът определи младите хора под 25 години в България.

Все по-важни за младите кадри са условията на труд, кариерното развитие, но заплатата все още е сред топ приоритетите. Това според Йотова би следвало да бъде взето под внимание от работодателите.

Зад цифрите стои дълбокото разделение между хората с по-добро образование от големите градове и тези от малките градове, които получават по-лош старт в живота. Очевидно социалната ни система не може да защити по-слабите, затова и Йотова е на мнение, че свежото попълнение на пазара на труда и в икономиката не търси развитие поради песимизма си.

Вицепрезидентът насочи вниманието и към хората с увреждания, които трябва да имат шанс да получат работа според спецификата на техните заболявания.

Тази година амбицията на форума е да се представят нов тип образователни инициативи. В рамките на 11-тото му издание лектори от български университети ще изнесат лекции за основните права на потребителите. За първи път в изданието ще има и Младежка конференция, свързана с правото на образование.

В изложението участват работодатели, университети, фирми, академии, организации и институции. От "Образование без граници" призоваха образованието да бъде отговорна и сериозна крачка към успешно кариерно развитие у нас.

На форума присъстваха представители на редица посолства, сред които на държавите Палестина, Марокански, Саудитска Арабия, Русия, Германия.