Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите.

Кунева заяви, че основен приоритет е да се постигне качество на висшето образование – нещо, което е невъзможно, ако университетите продължат да се увеличават, въпреки че липсват студенти.

Образователният министър припомни, че аргумент за откриване на нови висше учебно заведение е значението му за региона, но се получава така и че често има трудности само след една година.

Като възможни решения при такива условия Меглена Кунева посочи увеличаването на студентите от българската диаспора и предоставянето на програми в областта на ученето през целия живот.

Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество, посочи още министърът. По думите й въпросът за качеството на висшето образование е въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, заяви още Кунева.

Тя призова висшите училища да се възползват от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Министър Кунева посочи, че има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности.

"Нека да не воюват БАН с университетите или един университет с друг, успехът зависи от умението ни да се кооперираме", каза още вицепремиерът.