Омбудсманът Мая Манолова ще започне кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това обяви тя навръх 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от екипа ѝ.

"Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни - Ден на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата - най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата", е написала тя във Фейсбук страницата си.

Румен Радев: Истинските дворци на България са училищата, университетите и академиите

Румен Радев: Истинските дворци на България са училищата, университетите и академиите

Държавният глава призова да пазим това неоценимо богатство

Манолова обяснила, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, "отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие".

"Нямам обяснение защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата. Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко", завършила Мая Манолова.