Между 200 и 300 лева ще получат преди 24 май учители в училища и детски градини. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БНР. Тя уточни, че бонуси ще получат 80 % от преподавателите в училищата и половината от учителите в детските градини.

Средствата били заложени в единния разходен стандарт за издръжка на децата. На делегираните бюджети се дължал фактът, че не всички учители ще получат бонус. Янка Такева обясни, че детските градини на места не са на делегирани бюджети и финансите зависели от общината, която е първостепенен разпоредител.

В малките населени места с намален брой на децата и учениците също имало проблеми с делегирания бюджет. Това особено се отнасяло до училищата с до 50 деца.

Синдикатът на българските учители за поредна година връчва приза „Учител на годината” в 9 категории. Майката на президента Росен Плевнелиев – Славка Плевнелиева, е носител на специалната награда за учител ветеран. Тя е дългогодишна учителка в благоевградската математическа гимназия.